Matej Lukenda (30): “Hrvatska – zemlja mogućnosti za uporne”

Grubišno Polje smješteno je na jugozapadnim obroncima Bilogore. Područje grada prostire se na površini od 269 km2 te je površinom najveća samoupravna jedinica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i čini 10,18% ukupne površine županije. Ujedno su tto njegove najvažnije zemljopisne značajke.

No jedan od najvažnijih društvenih značajki ovog grada svakako su mladi i njihov aktivni obol u zajednici. Među prvima tu je Matej Lukenda (30), inženjer agronomije po struci. Srednje ime ovog mladog čovjeka je definitivno stalni nesebični rad i volontiranje za javno dobro. Stalno potiče ljude oko sebe da razmišljaju o svojoj budućnosti, te ih rado i usmjerava. Jer opće dobro donosi i dobro pojedincu, stalnog je razmišljanja, ali i djelovanja.

Rođen sam u Banja Luci, gdje u jeku rata 1995. godine doseljavamo u Hrvatsku u Grubišno Polje, gdje završavam osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a zatim završavam agronomski studij na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi gdje stječem stručni naziv bacc.ing.agr., odnosno inženjer agronomije – kratko upoznaje Matej Lukenda bez kojega gotovo da nema značajnije inicijative mladih u Grubišnom Polju, pa je sasvim razumljivo da se među prvima pridružio i našoj inicijativi.

Imam tri brata – od njih trojice, čak su dvojica uspješni poduzetnici. Prvi se bavi ugostiteljstvom više od pet godina odnosno od svoje 19. godine, a drugi ima mehaničarski obrt otvoren dvije godine. Njih spominjem često tako i sada jer ih uvijek navodim kao primjer kako se može uspjeti kada se nešto želi. A uspjeli su na način da su imali veliku volju i nisu imali straha pokrenuti se. Smatram da je najveći problem mladih i općenito svih koji žele postati poduzetnici to što sami za sebe smatramo da smo ograničeni, na osnovu ovoga uvijek volim navoditi primjer „buhe u zdjeli“ – Buha je skakala i udarala glavom u poklopac. Kada je shvatila da ne može izaći, a da joj udaranje zadaje bol, počela je skakati samo do ispod poklopca. Više nikad nije udarila glavom u vrh zdjele. Onda su skinuli poklopac, ali je buha i dalje skakala do visine zdjele, nikad više nije pokušala iskočiti. Kada su oslobodili buhu, ona je ponovo skakala do visine na kojoj se nalazio poklopac, iako više nije bilo nikakve opasnosti ni prepreke da skoči mnogo više. Nakon nekog vremena buha je i zaboravila pravi razlog zbog čega ne skače više nego što može. Slično je i s mnogim ljudima koji sebi postavljaju ograničenja u životu – slikovito opisuje Matej Lukenda. Dodaje vrlo mudro da ako “tovarimo” na sebe teret raznih ograničenja, teško tada možemo uspjeti.

Prema tome mislim da ima nade za mlade u poduzetništvu, ako ih educiramo i naučimo da ne budu buha. Naravno za taj poduhvat ipak treba imati i poduzetničkog inata – jasan je ovaj MIPovac iz Grubišnog Polja koji zbog svojih brojnih angažmana često ističe da nema previše slobodnog vremena.
No kad uspijem nešto uloviti vremena za sebe – onda volim čitati, kao dijete od 14 godina sam pročitao Bibliju – to je bila prva kompleksnija knjiga koju sam pročitao. Obožavam čitati romane kao što su Gospodar prstenova i Harry Potter – većinom sve avanturističko i epsko – opisuje Matej Lukenda.

Trenutačno radi u tvrtki “Vodovod” Grubišno Polje na mjestu referenta za EU fondove, kontrolu i obračun vode. No ovaj MIPovac ne može bez mladih, ali i bez društvenih akcija u kojima je jako angažiran.

Bavim se treniranjem djece kao trener u nogometnoj školi, član sam školskog odbora u Srednjoj školi Bartola Kašića u Grubišnom Polju, gradski sam vijećnik, član nadzornog odbora lokalne razvojne agencije, predsjednik udruge mladih Grubiša i imam vlastiti OPG na kojem na kojem se bavim uzgojem ovaca. Zbilja sam svestran i smatram da samo predanim radom i na više frontova mogu graditi svoju karijeru. Nisam previše kritičan i ne tražim izlike, držim se toga da se predanim radom može uspjeti – jasan je i konkretan ovaj mladi, angažirani i poduzetni čovjek.

Za njega nema odmora, ali niti ciljeva koji se ne mogu ostvariti, jer kako često ističe biti poduzetan znači djelovati u više područja na način da uz svoje dobro pružaš mogućnost i drugima da napreduju i razvijaju se, dakle javno dobro. Stoga nije dugo razmišljao o pristupanju MIPu.

Smatram da je prekrasna inicijativa nama mladima može pružiti nove vidike, a posebno nova poznanstva. Kako kaže ona poslovica: „S kim si takav si!“ tako i ovo, gdje se okupi više poduzetnih mladih ljudi iz cijele Hrvatske uz razmjenu iskustava i savjete svatko se može nadogradit i razvijati u željenom cilju – ocjenuje Matej Lukenda.

Te dodaje kako danas za razliku od prije desetak godina mladi poduzetni čovjek ima više mogućnosti.

Krećući od državnih potpora poticaja u poljoprivredi ili u poduzetništvu gdje se stavlja poseban naglasak na mlade do ovakvih inicijativa kao što je ova gdje se mladi spajaju i gdje im se šire vidici zajedničkom suradnjom. Ono što bi moglo bolje, ali to je možda i do mentaliteta je što mladi poduzetnici najčešće kasnije osnivaju obitelj. U jednom svojem projektu sam radio analizu u svojem gradu gdje smo dobili rezultate da su obitelju u 2001. godini svoje prvo dijete dobili sa 21 godinom, a 2021. sa 28 godina smatram da tu ima prostora za napredovanje kako na lokalnim razinama tako i na državnim – smatra ovaj mladi čovjek.

Smatra i također da Hrvatskoj manjka kvalitetno upravljanje te ističe da je za dobro upravljanje potrebno znanje, a da bi zadržali znanje potrebno je dobro upravljanje.

To je nekakav moj krug koji se preklapa. Na što točno mislim?, Mislim na to da bi se mogli poboljšati uvjeti u školstvu, možda čak i reforma školstva gdje bi djecu gradili već od 4. razreda osnovne škole da uče ono što ih zanima i tako dalje do kraja školovanja. Tako bi povećali zainteresiranost djece za nastavu samim time bolje i kvalitetnije stručnjake. Što se tiče fakulteta poticao bih poduzetnike da sklapaju ugovore s fakultetima i da studenti imaju mogućnost zaposlenja odmah nakon školovanja, samim time bi djelomično spriječili „odljev mozgova“ – zaključuje Matej Lukenda iz Grubišnog Polja.

Prijavnica za sudjelovanje na Danu mladih i poduzetnih Hrvatske

Prijava je besplatna, ali obavezna zbog ograničenog broja mjesta.