Domagoj Vuković (26): “Ego ruši odnose – naučite ga kontrolirati”

Domagoj Vuković svira gitaru

Razgovor s Domagojem Vukovićem (26), MIPovcem iz Ogulina, čiji je život nezamisliv bez gitare, vodili smo doslovce prije samostalnog glazbenog nastupa u Zagrebu, gdje smo ga “ulovili” u zadnji čas prije izlaska pred publiku.

Uvijek nasmijan i uvijek “rasprodan” zbog brojnih obaveza koje ima, čak i tada Domagoj je našao vremena da nam se posveti. Baš kako se i on posvetio inicijativi “Mlad i poduzetni” od prvog dana kada je MIP krenuo s radom.

U rujnu prošle godine završio je školovanje za gitaru na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i dobio zvanje magistra gitare. Danas radi kao učitelj gitare u Ogulinu u tamošnjoj glazbenoj školi. Svoju svestranost je nastavio razvijati i kao voditelj tamburaškog orkestra iz Ogulina pri kulturno umjetničkom društvu u Ogulinu.

Radim jako i na razvoju vlastitog glazbenog izričaja te djelujem kao samostalni glazbeni umjetnik. Opus mi obuhvaća dosta i klasičnu glazbu, ali i etno glazbu. Volim i filmsku glazbu pa mi je nekoliko projekata usmjereno i u tom pravcu. Smatram da sam tek na počektu i da ću puno toga napraviti i ostvariti prema zadanim ciljevima. Da se našalim na svoj račun – definitivno sam mlad i poduzetan, te vjerujem da ću sve ove projekte usmjeriti jednog dana u vlastito poduzetništvo – pojašnjava Domagoj Vuković.

Promišljanje o poduzetništvu potaknula mu je Erasmus studentska razmjena kada je proveo neko vrijeme živeći i radeći u Švedskoj. Po povratku u Hrvatskoj počeo je intenzivno razmišljati o vlastitoj karijeri u glazbi, uz ono što se školovao, primarno za nastavnika. Ideje su se samo nizale, a s njima je došla kvalitetna i sadržajna realizacija. Jer za sve koji znaju Domagoja, drugačije nije niti moglo. Od ideje do djela, za ovog glazbenika, nikada nije bilo prepreka.

Uz stalni posao učitelja gitare pri glazbenoj školi došli su i samostalni koncerti, nastupi, izvedbe. Od glazbe se može u Hrvatskoj živjeti, iako taj život često ograničava činjenica da je u hrvatskoj javnosti popularan jedan do maksimalno dva žanra glazbe. To je većinom popularna “pop” glazba, da ne govorim o onoj drugoj koja je zahvatila Hrvatsku posljednjih godina gotovo na svakom koraku, a možemo reći da nije bila dijelom naše tradicije. Kao i za svaki posao, tako i od glazbe ima “kruha”, ali se treba potruditi, raditi i angažirati – ističe Domagoj Vuković.

Misija ovog Mladog i poduzetnog čovjeka jeste stvoriti svoju karijernu priču kroz klasičnu, etno i filmsku glazbu, a na tom putu sve je više onih koji to prepoznaju i cijene, te mu pružaju potporu za afirmaciju i uspjeh.

Uz djelovanje u MIPu za kojega smatram da će sigurno donijeti ploda mom djelovanju, kao što i ja namjeravam svojim djelovanjem donijeti napredak sadržajima MIPa, naglasio bi projekt pod nazivom “Vuk i ptica”. Uz mene tu je jedna umjetnica koja je likovna kreatorica i ilustratorica te uz nju izvodimo jedan audio vizualni performanse . U isto vrijeme objedinili smo sliku i zvuk tj. ona slika, a ja u živo izvodim glazbu. Sve se stvara u trenutku kada izvodimo performans, ništa nije ranije pripremljeno ili snimljeno, sve je “live”. To je jedinstven projekt u svijetu, što daje poruku za uspjeh svima – budite kreativni, jedinstveni, sadržajnost i naravno uporni, što će dovesti do uspjeha – poručuje svima Domagoj Vuković.

Uz navedeno mladi bi po ovom glazbeniku i budućem poduzetniku trebali biti i komunikativni, te usmjereni na artikuliranje svojih misli kroz jasan izričaj.

Danas je svijet ubrzan, ali jasan, traži odgovore koji moraju biti precizni, kvalitetno sročeni i pogađaju u srž. Stoga mladi trebaju biti takvi, ne smiju se skrivati iza mobitela i računala. Trebaju surađivati s ostalim ljudima, biti s njima u interakciji, u komunikaciji, graditi potencijalne prilike za poslovni i osobni uspjeh. Sve sam to pronašao u inicijativi “Mladi i poduzetni” i sretan sam što je veliki dio i mog životno svjetonazora “ukomponiran” u ciljeve MIPa tako da se osjećam kao riba u vodi, kada promatram sve što planiramo raditi i kada sam dijelom aktivnosti koje pripremamo i provodimo u djelo – kazao je Domagoj Vuković.

Poručuje i kako je veliki problem današnjice, bez obzira pripadamo li mladima ili malo starijima, kontrola ega. Potrebno je, savjetuje ovaj mladi umjetnik. znati kontrolirati ego te uvažavati ljude oko sebe s maksimalnom empatijom koja također sve više manjka ljudima.

Ego je počeo (više nego proteklih godina) urušavati međuljudske pa tako i međugeneracijske odnose. Mnogi koji ne kontroliraju ego postavljaju se iznad drugih, smatrajući sebe neopravdano više vrijednima, a bez empatije ne stavljaju se u cipele onih drugih te ih omalovažavaju. To nije napredak – to je nazadovanje. I osobnog i poslovnog svijeta. Na kraju dana, svi na neki način nekoga i nešto trebamo, osim nekontrolirani ego – upozorava Domagoj Vuković.

Ističe da je u društvu vlada atmosfera da sve što je nekoć bilo “nenormalno” da je sada normalo. Ono što smo prije osuđivali, sada veličamo. Ono čega smo se stidjeli, sada se s time hvalimo.

Mislim da su počele vladati iskrivljene vrijednosti u društvu. Živimo bez poštovanja prema starijima, bez uvažavanja mišljenja mlađih. Živimo da se hvale grubijani i nasilnici, a da se pozitivni primjeri zaboravljaju. Sve od čega smo bježali i zazirali, sada je postalo općeprihvaćeno. S druge strane čitanje knjiga, izobrazba, ulaganje u vlastita znanja kao da je neka zarazna bolest od koje treba bježati. A znamo da je znanje jedino bogatstvo koje se povećava dijeljenjem. Trebamo ga dijeliti, primati, cijelog života učiti, a ne razapinjati i prozivati da je nepotrebno i da od njega nema koristi. To mogu zaključivati samo oni koji nikada nisu znanja niti imali – poručuje za kraj Domagoj Vuković.

Prijavnica za sudjelovanje na Danu mladih i poduzetnih Hrvatske

Prijava je besplatna, ali obavezna zbog ograničenog broja mjesta.