Martina Svalina (28): “Mladima treba prilika da zasjaju”

Martina Svalina pozira

Rođenje, školovanje i život između Osijeka i Vinkovaca obilježio je prvih 20 godina Martinu Svalinu. Danas ova 28-godišnja Slavonka živi i radi u Zagebu. Po struci je magistra ekonomije, no vrlo je akivna u društvenim i poduzetničkim aktivnostima. Rado volontira i pomaže, a vidi se jednog dana kao vlasnicom vlastite tvrtke. Od malih nogu uvijek je nešto radila, kreirala, stvarala, a uzor je uvijek vidjela u svojoj majci koja je neumorno gradila vlastitu poduzetničku priču.

Poduzetnost je kompleksna osobina koja također može proizaći iz genetskih, ali i osobnih faktora. Moja majka je izrazito poduzetna osoba te smatram da sam to naslijedila od nje uz moju želju da budem samostalna. Po prirodi sam borac i nekada znam ići ”glavom kroz zid”, ali kada čvrsto vjerujem u to što ću vidjeti iza zida odlučna sam i ustrajna da postignem željeni cilj. Tu svakako mora biti prisutna i podrška od strane obitelji, a tu potporu definitivno imam od majke koja je menadžment moje obitelji – ističe Martina Svalina.

Iako joj je poduzetništvo “u venama” te je dosta projekata u poduzetništvu volontirala, još nema vlastitu tvrtku o kojoj sanja. No sigurna je da su snovi odlična osnova i za kvalitetna djela. A od djela Martina Svalina nikada nije bježala.

Zaposlena sam u tvrtki koja se bavi edukacijom u zdravstvu. Ja sam pak zadužena za event menadžment i koordinaciju istih. Kako me uvijek zanimao i posebno veselio rad s ljudima, tako sam htjela da mi i karijerni put ide u tom smjeru. Prije svega hotelijerstvo je moja struka i tu je sve krenulo, od studentskih poslova na recepciji do odjela prodaje gdje sam razvila raznorazne vještine za organizaciju konferencija, kongresa, simpozija, edukacija i seminara – opisuje svoje sadašnje karijerne aktivnosti Martina Svalina, sigurna da će joj to sve dobro doći kada se jednog dana odvaži biti i u cijelosti sama svoja šefica.

A do tada će marljivo i vrijedno skupljati iskustva, posebice od onih koji su već prošli puno toga na realnom tržištu, koji su gradili i grade vlastite poslovne aktivnosti te koji su danas mentori u inicijativi “Mlad i poduzetni”, kojoj se Martina Svalina pridružila od prvog dana djelovanja.


Kao mlada osoba, ali k tome i osoba koja ima usađen i poduzetnički duh ne bih htjela samo razbiti stereotip da su mladi lijeni i da nisu poduzetni nego naprotiv pokazati da u nama ima itekako volje i angažmana. Nama je samo potrebna prilika da zasjamo. Ono što bi prvi korak bio, a to je prestati okretati se za prošlosti, prošlost je tu samo da nas podsjeti da želimo bolju budućnost. Trebamo se okrenuti jedni prema drugima, da razmišljamo pozitivno te da se povežemo i svi skupa gradimo već bolje danas – jasna je Martina Svalina, koja je ujedno i zamjenica prvog predsjednika inicijavite “Mladi i poduzetni”.

A upravo s ciljem razbijanja predrasuda kojima su danas praćene mlade generacije, pa tako i ona sama, Martina Svalina se pridružila odmah od početka rada inicijativi “Mladi i poduzetni”.

MiP je dobar za mene, ali i svaku drugu mladu osobu koja nema straha i želi promijeniti i doživjeti bolje sutra. Smatram da je ovo jako dobar način da se mlade osobe povežu, razmijene ideje i da osjete te podjele taj poduzetnički duh. Svjesna sam da živimo u svijetu gdje je sve brzo i lako dostupno, a da su se ljudi otuđili i postali sve usamljeniji i tužniji. Svako od nas treba imati odgovornost na neki način i u tome inicijativa “Mladi i poduzetni” može puno pomoći kvalitetnim sadržajima i aktivnostima gdje će mlad čovjek ubrati svoje prve poduzetničke plodove samim tim što se želi uključiti – poručuje ova mlada Slavonka.

Te kako rado istče da se budućnost koju želimo rješava i definira već danas, ima i svoje razmišljanje kako će Hrvatska izgledati za deset godina.

Želim da tada (ali i čim prije sada) mlad čovjek bude slobodan čovjek, da se može izraziti i raditi ono što voli te razvijati svoje ambicije. S obzirom da je u nekim sredinama još uvijek važna stranačka pripadnost ili aktivnost, u budućnosti svakako vidim više edukacija za mlade, više angažmana u temama koje su mladim osobama od velikog interesa. A ne samo pripadnost ovoj ili onoj političkoj stranci – komentra te dodaje kako drži da je život u Hrvatskoj za mlade ljude pun priika koje treba znati iskoristiti.

Hrvatska ima što ponuditi, a mladi to trebaju znati prepoznati i prihvatiti. Svakako tu mislim na inicijativu “Mladi i poduzetni”. Kroz nju činimo sve i činit ćemo da se mladi međusobno povežu, da realiziraju brojne poslovne projekte te unaprijede društvo i buduće generacije koje neće tražiti bolji život izvan granica Hrvatske. Uspješna buduća Hrvatska omogućuje mladim osobama kvalitetnije obrazovanje i stabilnost kako bi se održala održivost i prosperit. A to ćemo upravo i mi kroz MIP nastojati što više osigurati – jasno poručuje mlada i poduzetna Martina Svalina.

Prijavnica za sudjelovanje na Danu mladih i poduzetnih Hrvatske

Prijava je besplatna, ali obavezna zbog ograničenog broja mjesta.