Tomo Rajić (23): “Tromost koči napredak Hrvatske”

Svoj 23. rođendan, izuzetno angažirani student na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Tomo Rajić proslavio je u Toledu u Španjolskoj. Tamo trenutačno živi i pohađa nastavu kroz Erasmus studentsku razmjenu sve do kraja ovog semestra. Dolazi iz Siska, studira u Zagrebu, živi u Toledu, ali cijeli svijet želi obići – trenutačna je pozicija ovog angažiranog mladog čovjeka, vrlo aktivnog projektnog managera u inicijativi “Mladi i poduzeni”. Tomo Rajić prva je violina i projekta Kongres Mladih i poduzetnih što će biti upravo okosnica i njegovog predsjedničkog mandata koji počinje na čelu MiP-a 01. 09. 2024. godine. Akcija i planova je puno, a upravo je to ono što pokreće ovog mladog čovjeka na djelovanje.

Trenutačno sam full time student, no naravno uvijek na 100 strana u akcijama. Od važnijih projekata izvan MiPa bi izdvojio filmski festival u Sisku Star Film Fest u kojem sam izvršni producent. Obzirom da sam trenutno na razmjeni, nisam u mogućnosti sudjelovati u puno ostalih projekata, no profesionalnu karijeru gradim ulaganjem u sebe, moja znanja, networking i djelovanje kroz projekte. Najviše pak ulažem u obrazovanje i učenje stranih jezika. Za moju profesionalnu karijeru želim da bude globalna, upravo iz tog razloga ulažem u sebe na način da putujem, upoznajem nove i zanimljive ljude te učim strane jezike za koje vjerujem da će mi biti korisni u budućnosti – opisuje ukratko svoje brojne afinitete Tomo Rajić, član MiPa iz Siska kojemu ni nebo nije očito granica.

Vrlo je društveno aktivan, posebice i u onom digiralnom svijetu. Kroz svoj Instagram profil Tomo Rajić objavljujem sadržaje s profesionalnih projekata kao i osobnih putovanja. No ovaj je mladi čovje i vrlo “rekreativan” – kako za sebe u šali zna reći. Voli sport i jako se često baviti sportom, svira gitaru i ukulele, a najveća strast su mu putovanja. Dolazi iz poduzetničke obitelji, a poduzetništvom se karijerno želi baviti.

Smatram da sam poduzetan jer nikad ne mirujem i uvijek razmišljam o tome kako pokrenuti neki posao i akciju, a tu su uvijek prisutni i projekti koje idu u prilog tome. Zato sam se i pronašao u inicijativi “Mladi i poduzetni” jer izuzetno odgovara mom karakteru. Pruža nam mogućnost ne samo da se povezujemo mi mladi i da zajedno djelujemo, nego i s onim iskusnijima koji su već puno toga naučili na svom poduzetničkom putu. Kako je i naziv inicijative “Mladi i poduzetni” – ime puno govori – nama mladima i meni osobno pruža priliku za kvalitetno umrežavanje i dobre temelje za pokretanje i ostvarivanje uspješnih projekata, poslova i angažmana koji nas čekaju. Ovo je sjajna prilika za osobni rast i razvoj te stjecanje bitnog samopouzdanja kako u privatnom, tako i u poslovnom životu – ocjenuje mladi student ekonomije Tomo Rajić iz Siska.

Kao mlad i poduzetan Tomo Rajić smatra da se može puno napraviti u državi u kojoj živimo, te da ima puno prostora za napredak.

Smatram da je dobro biti mlad i poduzetan u Hrvatskoj. Jedino što bih mladima savjetovao je da putuju dok su mladi i upoznaju kako funkcioniraju ostale države i njihovi sistemi, što obrazovni, što poslovni. Što se tiče Lijepe naše, smatram da je potrebno prepustiti upravljanje mladima koji su zaista željni kvalitetnih promjena jer velik problem našega društva je upravo ta tromost i komfort (uz ostale političke i ljudske pošasti) koji ne dopuštaju potpuni napredak našega društva i naše prekrasne Hrvatske. Još jedna stavka jako bitna za mlade u Hrvatskoj je informiranje o prilikama za mlade, aktivnim politikama te mogućnostima koje imamo zahvaljujući EU-u – smatra Tomo Rajić.

Te dodaje, u svom humorističnom, ali vrlo realnom stilu, kako bi za kvalitetniji kvalitetniji život mladih ljudi u Hrvatskoj odmah osigurao brze vlakove.

To bi ne samo podiglo standard života, već bi nas uvelike i povezalo cijelu državu na novoj razini zbog čega bi bilo puno lakše surađivati i ostvarivati projekte sa mladima iz cijele Hrvatske. A i putovati. to bi osiguralo da mladi vide puno toga, da ih motivira te podigne samopouzdanje te pripremi na nove izazove – predlaže Tomo Rajić.

Iako želi proputovati što više država, osjetiti kulturu i mentalitet drugih naroda, smatra da je Hrvatska dobra za život unatoč brojnim iskušenjima koje mladi imaju.

Mislim da je život u Hrvatskoj prekrasan. Posebice način življenja i kultura koju imamo. Jedina mana su prilike za mlade na kojima moramo zajedno raditi da bi svi zajedno imali svjetliju budućnost. Vječni sam optimist tako da ću reći da je budućnost Hrvatske i mladih u Hrvatskoj svijetla. Uz dobre prilike za obrazovanje i inicijative poput “Mladih i poduzetnih” mislim da svi zajedno kao društvo možemo i budemo napredovali – zaključuje Tomo Rajić (23) iz Siska.

Prijavnica za sudjelovanje na Danu mladih i poduzetnih Hrvatske

Prijava je besplatna, ali obavezna zbog ograničenog broja mjesta.